Podľa Danka krízu slovenského hokeja môžu riešiť finančné stropy

02.09.2008 Celý región

Poprad 2. septembra (TASR) - Slovenský hokej je v kríze, extraliga sa delí na dva tábory, na finančne najsilnejšie tímy v Bratislave a Košiciach a tie ostatné.
"Myslím si, že skôr či neskôr bude musieť dôjsť k stanoveniu finančných stropov. My sme platy nepokazili, " konštatoval na utorňajšej tlačovej besede pred začiatkom novej sezóny prezident Hokejového klubu Aquacity ŠKP Poprad a primátor mesta Anton Danko. Spresnil, že ročný rozpočet klubu je 45 miliónov Sk. Takmer polovicu, 20 miliónov Sk (66.387,83 eur) dáva generálny sponzor Aquacity Poprad, 10 miliónov Sk (33.193,92 eur) poskytuje mesto. Ostatné firmy, ani veľké, nemajú záujem podporovať hokej. "Obávam sa, že AguaCity nebude môcť trvalo ťahať hokej, " konštatoval Danko.
Na margo cieľov počas nadchádzajúcej sezóny konštatoval, že prvým je postup do play off a ďalším naplniť hľadisko vynovenej popradskej Arény. "Je jedno, či skončíme na treťom alebo šiestom mieste, ale nie je jedno, či budú chodiť na hokej tri alebo štyri tisícky ľudí. Divákov priláka do hľadiska len pekný hokej, žiadne atrakcie. V porovnaní s vlaňajškom sme cenu nezvyšovali". Jediné pozitívum súčasného stavu Danko vidí v tom, že kluby, ktoré majú málo finančných prostriedkov, dávajú šancu hrať mladým odchovancom, čo doposiaľ nebolo.
Na domácom ľade sa predstavia popradskí hokejisti po prvýkrát 16. septembra, kedy by mali byť hotové rekonštrukčné práce na zimnom štadióne. Mesto investovalo do rekonštrukcie 90 miliónov Sk, z toho 8. miliónov Sk získalo od ministerstva školstva. Výkonný riaditeľ klubu Tibor Turan pre TASR konštatoval, že práce sa začali v marci minulého roku a v súčasnosti finišujú. Dokončujú sa šatne, pokračuje výmena osvetlenia. Zmenila sa aj ľadová plocha, ktorá je dlhá 56 m a široká 26 m. Je pripravená aj na rozšírenie na dĺžku 60 m a šírku 29 m. "Môžeme povedať, že budeme mať druhú najkrajšiu halu na Slovensku čo sa týka interiérov, vybavenia šatní, komfortu pre hráčov i rozhodcov. "
Tréner František Hosa dodal, že má skúsenosti s užšími klziskami. "Bude ťažko sa presadiť v útočnej činnosti. Musíme si na to zvyknúť, máme na to týždeň, aby sme zvládli hlavne prvý zápas, na ktorý diváci čakajú. " Bude to zápas so susedným Kežmarkom, ktorý zapožičal susedom svoj štadión počas rekonštrukcie popradskej Arény. "Na budúci rok budú štadión rekonštruovať Kežmarčania, takže im to vrátime, " povedal A. Danko.
Na margo zmien v družstve spresnil, že do Popradu prišli Peter Holečko, Marcin Kolusz, Ondřej Malínský, Michael Procházka a Richard Šechný. Odišli Juraj Halaj, Jaroslav Jabrocký, Richard Jasovský, Vladimír Kubus, Patrik Svitana, Dávid Turoň a Ján Marcinko.
 

Vyberte región